DOLENJSKA Z OGLEDOM TERM ČATEŽ, OTOČCA IN NOVEGA MESTA

 

Že po lansko leto začeti tradiciji smo se študenti drugih letnikov 23. 11. 2010 udeležili strokovne ekskurzije v turistično destinacijo  Dolenjska.

 

DOLENJSKA Z OGLEDOM TERM ČATEŽ, OTOČCA IN NOVEGA MESTA

 

Naša prva postaja so bile Terme Čatež, ki so bile letos izbrane za »naj termalno kopališče«. Sprejela nas je ga. Aljoša Škof, predstavnica oddelka prodaje.  Ob sprehodu nam je predstavila celoten termalni kompleks in vse dejavnosti, s katerimi se družba Terme Čatež ukvarja. Ker smo bodoči ekonomisti, je velik poudarek dala navajanju podatkov o gospodarskih značilnostih poslovanja in o rezultatih tega nadvse uspešnega podjetja na področju zdraviliškega turizma. Poleg ogleda hotelskih prostorov, kjer so na nas vtis naredili prostori za izvajanje wellness dejavnosti, smo imeli priložnost videti tudi dva nova turistična produkta in sicer Gusarki zaliv in Indijansko vas. Ideja z prvega se je porodila v domači glavi, za drugega pa so idejo našli v Las Vegasu. Marsikdo od nas si je zaželel, da bi lahko kak dan, morda že za Silvestrovo, preživel v privlačnih plavajočih hišicah v Gusarskem zalivu.

V zahvalo za prijaznost in gostoljubje smo gospe podarili vrečo zdravih domačih jabolk in vrečko slastnih kifeljčkov, za kar je poskrbela ga. Tatjana Kosi.

 

Iz Čateža smo se odpeljali na Grad Otočec, kjer smo si ogledali restavracijo, kavarno, recepcijo in okolico gradu in v pogovoru s prijaznim gospodom, vodjem restavracije, izvedeli nekaj zanimivosti iz zgodovine samega gradu in o sedanjem poslovanju gradu. Ker smo bili polni energije in navdušenja nad lepotami kraja, smo se odločili še za ogled golf igrišča, ki je bilo razglašeno za najlepše in najbolje urejeno golf igrišče v Sloveniji. Ob tej priliki smo si lahko ogledali tudi grad Struga, ki ne služi gospodarskim namenom, čeprav bi njegova rekonstrukcija in ureditev lahko iz njega naredila turistični biser. Namesto »grajske gospode« so nas tam pričakali le lepi stari kipci, ki jih je zvesto čuvala belo tigrasta muca.

 

Ker je bil za nami že kar lep del dneva, so se naši želodci začeli pridno oglašati. Zato smo si za naslednji postanek privoščili okusno kosilo na turistični kmetiji Škrbina. Že ob prihodu so nas prijazno sprejeli z domačim kruhom in soljo ter nam ob izreku dobrodošlice posredovali še osnovne informacije o veliki turistični kmetiji, ki jo vodi družina Škrbina. Kosilo je bilo zelo okusno, a najboljše od vsega je bila degustacija doma pridelanih vin: Belega pinota, Modre frankinje in dolenjske značilnosti Cvička. Turistična kmetija z zidanico ponuja tudi apartmaje, ki so nam jih z veseljem pokazali.

 

Kot zadnjo dolenjsko zanimivost bi si morali ogledati Novo Mesto, a nam je zmanjkalo časa, saj nas je gospodar Škrbina povabil na ogled domače kmetije, ki se razprostira na drugi lokaciji v sosednji vasi, nekaj kilometrov stran od turistične kmetije in zidanice. Tam smo si ogledali gospodarsko poslopje z živino in objekte, kjer izdelujejo domače suhomesnate izdelke in domače žgane pijače, ki smo jih lahko tudi kupili.

 

Na ekskurziji smo se imeli zelo lepo, v prijetni družbi in na sproščen način smo spoznali veliko zanimivih in poučnih stvari, ki nam bodo koristila pr študiju.

Na izletih se študenti med sabo še bolj povežemo in bolje spoznamo. Kar žal nam je, da se bo naša pot letos končala in bomo odšli vsak po svoje.

Hvaležni smo vodstvu naše višje šole, gospodu ravnatelju mag. Bojanu Sešlu, da vzpodbuja in podpira tovrstne oblike neformalnega izobraževanja.  

 

Največja zahvala gre našim predavateljicam, mag. Jadranki Prodnik, Tatjani Kosi in Mojci Sendelbah, za vso potrpežljivost organizacijo in izvedbo ekskurzije ter za prevzeto odgovornost za nas. Upamo, da so se imele z nami lepo in da bo tudi njim ostala ekskurzija v lepem spominu tako kot nam.

                                                                                             

 

Zapisali:

Patricija Hofman in Petra Potokar 

 

Fotografije z ekskurzije si lahko ogledate v Galeriji slik.