Strokovni obisk na Russian State University for the Humanities v Moskvi

 

V okviru strokovne ekskurzije v Moskvo smo predavatelji obiskali Univerzo za humanistične študije v centru Moskve, ki je največja Obisk_univerze_Moskvatovrstna univerza v Rusiji. Univerza pod svojim okriljem združuje poleg dodiplomskega in podiplomskega študija tudi posebno obliko srednješolskega študija t. i. kolidž (college), kamor se vpisujejo dijaki (pri njih že imenovani študentje, kar je za naše razmere velika posebnost), kakor tudi to, da se izobraževalni proces sicer na nižjem strokovnem nivoju, odvija pod »isto streho« univerze. Namen takšne organizacije izobraževalnega procesa je hitra priprava in uvedba mladih, ki so že v času osnovnošolskega šolanja odločeni nadaljevati študij na tej univerzi, v strokovne vede, ki se izvajajo v številnih programih univerze.

O našem obisku so pripravili prispevek, ki so ga objavili na televiziji univerze in njihovih spletnih straneh.

Nekaj utrinkov z obiska si lahko ogledate v galeriji slik.

 

 

Naše srečanje se je odvijalo v kolidžu (The College of the Humanities at the Russian State University for the Humanities (RSUH), ki  je, kot že rečeno, organizacijska enota univerze in je bila ustanovljena leta 2006. Študijski program kolidža je bil oblikovan v sodelovanju kolidža in vseh inštitutov univerze, da bi študente – dijake čim bolj pripravili na univerzitetne smeri študija in pripravil najmlajše študente na fakultetni oz. univerzitetni študijski način in duh. Univerza in kolidž zelo tesno sodelujeta, med predavatelji kolidža so tudi že predavatelji univerze, s čimer s o mogoči kontinuiteta študija in izboljša kakovost izobraževalnega procesa. Že študij na kolidžu ima zelo sodobno in praktično naravnan kurikulum, ki spodbuja in omogoča vključevanje najnovejših razvojno usmerjenih oblik izobraževanja v skladu z mednarodnimi usmeritvami.

Tako na kolidžu kot na univerzi poteka izobraževanje tudi v tujih jezikih, vzpostavljene imajo tudi številne mednarodne projekte, preko katerih sodelujejo s številnimi izobraževalnimi ustanovami po svetu.

Študij na Russian State University for the Humanities, je tako na nivoju izobraževanja na prvi stopnji v kolidžu, kot tudi kasneje na univerzi, omogočen tudi tujim študentom.

Predstavnica vodstva kolidža, ki nas je sprejela, je izrazila veliko naklonjenost Sloveniji, ki jo redno obiskuje že nekaj let. Ponudila je tudi sodelovanje med obema izobraževalnima institucijam v skladu z možnostmi in interesi posamezne institucije.